Le tala'aga o paso jigsaw

O le mea e taʻua o le jigsaw puzzle o se taʻaloga paso e tipiina le ata atoa i le tele o vaega, faʻalavelaveina le faʻatonuga ma toe faʻapipiʻi i le ata muamua.

I le amataga o le seneturi muamua TLM, sa i ai i Saina se paso jigsaw, lea e lauiloa foi o le tangram.O nisi tagata e talitonu o le paso sili lea ona leva i le talafaasolopito o tagata.

O le lagona faʻaonaponei o le paso jigsaw na fanau i Egelani ma Farani i le 1860s.

I le 1762, o se tagata fa'atau fa'afanua e igoa ia Dima i Falani sa i ai sona mana'oga e tipi se faafanua i ni vaega se tele ma fai ma paso mo le fa'atau.O se taunuuga, o le aofaʻi o faʻatauga na faʻasefuluina taimi sili atu nai lo le faʻafanua atoa.

I le tausaga lava lea i Peretania, na faia ai e le tagata lomitusi o John Spilsbury le paso jigsaw mo faafiafiaga, o le paso foʻi lea o aso nei.O lona amataga foi o le faafanua.Na ia faapipiiina se kopi o le faafanua o Peretania i luga o le laulau, tipi le faafanua i ni vaega laiti i autafa o itu taitasi, ona faataapeapeina lea mo tagata e faamaea. leai se avanoa e vaʻai ai i lana mea fou ua lauiloa ona na maliu o ia i le 29 o ona tausaga.

fale (1)
fale (2)

I le 1880s, na amata ona vavae ese paso mai tapulaʻa o faʻafanua ma faʻaopoopoina le tele o autu faʻasolopito.

I le 1787, na lomia ai e se tagata Peretania, o William Darton, se paso faatasi ai ma ata o tupu uma o Peretania, mai ia Viliamu le Manumalo ia George III.O lenei paso jigsaw e manino lava o loʻo i ai se aoga faʻaleaʻoaʻoga, aua e tatau ona e suʻesuʻeina muamua le faasologa o tupu sosoo.

I le 1789, na fatuina ai e John Wallis, o se tagata Peretania, le paso o le laufanua, lea na avea ma autu sili ona taua i le lalolagi o paso nei.

Ae ui i lea, i nei sefulu tausaga, o le paso e masani lava o se taʻaloga mo tagata mauoa, ma e le mafai ona faʻalauiloaina i tagata masani. O le mafuaaga e matua faigofie lava: E iai faʻafitauli faʻapitoa.E le mafai ona faia le tele o masini masini, e tatau ona tusia ma le lima, lanu ma tipi.

Se'ia o'o i le amataga o le 19 seneturi, o lo'o i ai se oso fa'atekonolosi ma 'ausia le gaosiga fa'apisinisi tele mo paso jigsaw. O na paso lapopo'a ua avea ma taimi ua tuana'i, ua suia i fasi mama.I le 1840, na amata ai e le au gaosi Siamani ma Farani ona faʻaogaina le masini suʻisuʻi e tipi ai le paso.I le tulaga o meafaitino, o le ogalaau ma le pepa malo na suitulaga i laupapa malo, ma o le tau na faʻaititia tele.I lenei auala, e sili ona lauiloa paso jigsaw ma e mafai ona faʻaaogaina e vasega eseese.

fale (3)
fale (4)

E mafai fo'i ona fa'aoga paso mo fa'asalalauga fa'apolokiki.I le taimi o le Taua Muamua a le Lalolagi, na fiafia itu uma e lua e faʻaoga paso e faʻaalia ai le totoa ma le faʻamalosi o a latou lava fitafita.Ioe, afai e te manaʻo e ausia le aʻafiaga, e tatau ona e faʻaauau pea mea tutupu i le taimi nei.Afai e te manaʻo e faʻaauau pea mea o loʻo tutupu i le taimi nei, e tatau ona e faia vave le paso, lea e faʻaleagaina ai lona tulaga lelei ma lona tau e matuaʻi maualalo.Ae ui i lea, i lena taimi, o le paso jigsaw o se auala faʻasalalau e faʻafetaui ma nusipepa ma leitio.

E oo lava i le Paʻu Tele o le Tamaoaiga ina ua mavae le 1929 faʻafitauli tau tamaoaiga, sa lauiloa pea paso.I lena taimi, e mafai e tagata Amerika ona faʻatau se paso e 300 i luga o talafou mo le 25 sene, ona mafai ai lea ona galo ia i latou faigata o le olaga e ala i le paso.


Taimi meli: Nov-22-2022